:ILMANLAATU: Keväinen katupölykausi lähestyy Oulussa

Kevät on edennyt Oulussa niin, että kadut ovat suurelta osin vapaita lumesta ja jäästä. Kun tiet kuivuvat, pääsee katupöly nousemaan ilmaan liikenteen ja tuulen mukana. Korkeita pölypitoisuuksia mitattiin Oulun keskustassa ensimmäisen kerran kuluvan kevään aikana 18.maaliskuuta. Tulevien päivien ja viikkojen pölyisyys vaihtelee sään mukaan. Katupölyä on runsaasti ilmassa aurinkoisina ja kuivina päivinä. Sade ja sulamisvedet puolestaan vähentävät pölyisyyttä sitomalla pölyn tien pintaan.

Ennen kuin keväistä katujen puhdistusta voidaan aloittaa, katujen pölyämistä vähennetään pölynsidonnalla. Pölypitoisuuksien kohotessa katuja kastellaan laimealla kalsiumkloridiliuoksella. Se pitää katujen pinnat kosteina useiden päivien ajan ja estää pölyn nousemista ilmaan. Katujen ja teiden puhdistus päästään aloittamaan, kun kovia yöpakkasia ei enää ole.

Moni saa oireita katupölystä

Pölyn terveysvaikutuksille ovat erityisen herkkiä astmaatikot, pienet lapset sekä ikääntyneet ja hengitystie- ja sydänsairaat. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita. Katupöly voi aiheuttaa myös terveille ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä silmien ja kurkun kutinaa.

Katupölylle altistumista voi vähentää ulkoilemalla kauempana vilkasliikenteisistä paikoista. Asunnon sisäilmaan kulkeutuvaa katupölyä voi vähentää tehokkailla tuloilman suodattimilla ja yhtäaikaisella ilmanvaihtojärjestelmän säädöllä sekä pitämällä ikkunat kiinni pölyisinä aikoina. Myös ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunnosta on syytä huolehtia. Autoilija voi vähentää pölyämistä välttämällä pientareella ajoa.

Oulun seudun ympäristötoimi seuraa pölypitoisuuksia keskustan ja Pyykösjärven ilmanlaadun mittausasemilla.

Oulun ajantasaiset mittaustulokset voit katsoa Ilmatieteenlaitoksen palvelusta: www.ilmanlaatu.fi