Katupölykausi on alkanut pääkaupunkiseudulla

Katupölytilannetta voi seurata reaaliaikaisesti hsy.fi/ilmanlaatu. Kuva: HSY / Hannu Bask

Katupöly heikentää ilmanlaatua eri puolilla pääkaupunkiseutua. Katupöly on erityisesti astmaatikkojen ja sydänsairaiden keväinen riesa, mutta katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kenelle tahansa, myös terveille aikuisille. HSY antaa 10 vinkkiä katupölyongelman lievittämiseksi.

Katupölyä on ilmassa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY seuraa ilmanlaatua ja katupölytilannetta eri puolilla pääkaupunkiseutua. Keväinen sää on sulattanut lumia tehokkaasti. Kun tiet kuivuvat, katupöly pääsee nousemaan ilmaan liikenteen ja tuulen mukana.

– Mittaustemme mukaan katupölykausi on alkanut pääkaupunkiseudulla. Katupölyä on ilmassa tänään erityisesti vilkkaiden pääteiden ja katujen varrella. Jo viime viikolla oli pölyisiä päiviä ja huonoa ilmanlaatua, kertoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen.

Tulevien päivien ja viikkojen pölyisyys vaihtelee sään mukaan. Aurinkoisina ja kuivina päivinä katupölyä on runsaasti ilmassa. Sulamisvedet ja sade puolestaan kostuttavat tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä.

Pölyä esiintyy eniten vilkkaasti liikennöidyillä alueilla

Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä.

– Pölyisintä on alueilla, joissa on paljon liikennettä. Ulkoilua ei kuitenkaan tarvitse välttää katupölyn vuoksi. Jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa, Manninen sanoo.

Pölyn terveysvaikutuksille ovat erityisen herkkiä astmaatikot, pienet lapset sekä ikääntyneet ja hengitystie- ja sydänsairaat. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita. Katupöly aiheuttaa myös terveille ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä silmien ja kurkun kutinaa.

– Kevään katupölykauden hankaluutta on vaikea ennustaa. Sääolot vaikuttavat oleellisesti siihen, miten paljon pölyä pääsee nousemaan ilmaan. Tänä talvena on jouduttu hiekoittamaan runsaasti liukkauden torjumiseksi, mikä on lisännyt katupölyn muodostumista, Manninen kertoo.

Jos kevät on erityisen kuiva, katupölykaudesta voi tulla hankala. Katujen ja teiden puhdistus päästään aloittamaan kunnolla, kun kovia yöpakkasia ei enää ole. Ennen katujen varsinaista puhdistusta, pölyämistä vähennetään kastelemalla kadunpintoja laimealla kalsiumkloridiliuoksella. Se pitää pinnan kosteana ja estää pölyn nousemista ilmaan.

10 vinkkiä katupölykauteen

Manninen antaa kymmenen vinkkiä siihen, miten voi estää katupölyn muodostumista tai vähentää katupölyn hengittämistä:

  1. Vältä turhaa autoilua. Suosi kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä.
  2. Jos ajat, käytä talvirenkaina kitkoja. Ne tuottavat vähemmän pölyä kuin nastarenkaat.
  3. Muista noudattaa ajoneuvojen siirtokehotuskylttejä. Katujen puhdistaminen hidastuu huomattavasti, jos väärin pysäköityjä autoja joudutaan siirtelemään.
  4. Vältä pölyisinä päivinä vilkasliikenteisiä alueita, jos pystyt. Hengityssuojain voi myös auttaa, mutta se ei sovi kaikille.
  5. Ulkoile kauempana vilkasliikenteisistä paikoista – jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa.
  6. Pidä ikkunat kiinni pölyisinä aikoina. Huolehdi ikkunoiden ja ovien tiivisteistä.
  7. Kuivata pyykit sisällä.
  8. Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmansuodattimet ja pidä ne kunnossa. Vaihda suodattimet keväisin ja syksyisin.
  9. Poista hiekoitushiekka kosteana.
  10. Seuraa ilmanlaadun tilannetta osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu.

HSY mittaa katupölyn pitoisuuksia kahdessakymmenessä eri mittauspaikassa pääkaupunkiseudulla. Katupölyn määrää voi seurata reaaliaikaisesti hsy.fi/katupoly.